Instagram en verborgen likes?!
03 juli 2019 
2 min. leestijd

Instagram en verborgen likes?!

Iedereen heeft zich wel eens schuldig gemaakt aan het verwijderen van een foto omdat hij niet genoeg likes opleverde (… toch?) Instagram is aan het experimenteren met het verbergen van likes, om naar eigen zeggen de druk van social media weg te nemen. Ze willen het een gezondere app maken, door mensen toe te staan zich te concentreren op de posts die worden gedeeld in plaats van hoeveel betrokkenheid ze hebben verzameld.

Geen likes meer

Met het experiment is Instagram van plan om het totale aantal vind-ik-leuks uit foto’s en video’s te verwijderen op de hoofdpagina’s voor feed, profielen en permalink. Alleen de account gebruiker kan nog het aantal likes zien dat een bericht ontvangt. Er worden een paar profielfoto’s weergegeven naast een oproep uit een paar namen die de foto leuk hebben gevonden, zoals nu, maar niet meer het exacte aantal mensen dat de post leuk vond.

Verborgen likes Instagram

 

Deze nieuwe Instagramupdate zou het heel lastig maken voor alle influencers op het platform, want we weten allemaal dat het aantal likes de populariteit, maar ook de impact van een post bepaalt. En of bedrijven wel of niet met influencers willen samenwerken. Het wordt namelijk niet bepaald aantrekkelijk voor bedrijven om deals met influencers te sluiten als ze niet eens kunnen zien hoeveel mensen ze kunnen bereiken met een post. 

Maar ook voor de bedrijven zelf zal het lastig worden, want volgers kijken nou eenmaal naar de populariteit van een Instagram pagina voordat ze het gaan volgen. En wanneer zij dit niet meer kunnen zien zullen ze minder snel een pagina gaan volgen, wat nadelig kan zijn voor bedrijfsprofielen. 

Sociale druk 

Instagram heeft bij de test aangegeven dat ze proberen hiermee de druk van sociale media te verkleinen. Als je bijvoorbeeld niet ‘genoeg’ likes krijgt op een post denk je misschien dat je niet populair of leuk genoeg bent. Totale onzin natuurlijk, maar toch heeft dit wel effect op heel veel mensen. Zo laat Instagram alleen een ‘perfecte wereld’ zien waardoor de druk wordt vergroot om óók zo’n leven te leiden. 

En dat wil Instagram niet meer. Ze willen dat volgers zich meer gaan richten op wat ze delen in plaats van hoeveel likes ze krijgen op een post. 

De test met de verborgen likes is zo ver bekend nog niet uitgevoerd bij Nederlandse accounts. Het is dus nog even afwachten wanneer en of we in Nederland afscheid moeten nemen van likes. 

 

December 2023 update: 

Inmiddels is er de mogelijkheid om je Instagram Likes te verbergen. Dit doe je door de schakelaar te activeren waardoor je de aantallen vind-ik-leuks van andere berichten niet meer ziet.  


 

 

 

 

Over de schrijver
Lieneke is oprichter en eigenaar van Get a Grip. Gek van online marketing en de mogelijkheden die het bedrijven en organisatie biedt. ‘Ik vind het ontzettend leuk met bedrijven te sparren over hoe zij meer resultaten uit online kunnen halen. Hoe zet je je website, social media etc in om je doelen te halen. En natuurlijk een succesvolle uitvoering van de aanpak die daaruit voortkomt. ‘The only thing constant is change’ en dat geldt zeker voor online marketing. Ik zit er bovenop en deel mijn kennis graag!’
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us