Video ranking op Facebook veranderd!
21 mei 2019 
2 min. leestijd

Video ranking op Facebook veranderd!

Wie ziet jouw video’s straks nog op Facebook? 

Dit is een blog uit 2019, de veranderingen die toen plaatsvonden in het Facebook algoritme zijn al toepast of zelfs al vernieuwd. Let er op dat sommige veranderingen nu niet meer relevant zijn.  

 

Naast het vernieuwen van het Facebookontwerp, wordt ook het algoritme voor videoranking aangepast. Facebook bepaalt jouw videoranking aan de hand van een aantal video eigenschappen. De waarde die aan deze eigenschappen wordt toegekend, wordt aangepast. Dit geld niet alleen voor video’s in Facebook Watch, maar ook voor video’s op je tijdlijn. Plaats je zelf wel eens video’s op Facebook? Hou dan zeker rekening met de aangekondigde wijzigingen, anders hebben jouw video’s straks minder bereik.

FB video ranking

Wat verandert er? 

Facebook gaat video’s die zorgen voor loyale kijkers meer belonen. Als jij dus regelmatig video’s plaatst waar Facebookgebruikers graag naar kijken zal je hoger scoren. Op deze manier verschijnen op de tijdlijn van volgers alleen video’s die – volgens Facebook – waardevol zijn voor jou. 

Daarnaast is er meer aandacht voor de lengte van video’s. Het is al langer bekend dat deze niet te kort, maar ook niet te lang moeten zijn. Vanaf nu wordt er ook gekeken of de video zelf ook echt de aandacht vasthoudt van kijkers. Hoe langer je een kijker geboeid kan houden met je video, hoe beter. 

‘Verse’ video’s en originaliteit wordt steeds belangrijker. Vorig jaar kondigde Facebook al aan dat ze de verspreiding van eerder gemaakte videocontent gaan beperken. Ook pagina’s die alleen video’s delen (en dus nooit eigen, nieuwe video’s plaatsen) pakken ze aan. Het wordt dus steeds belangrijker om nieuwe, originele video’s te maken en je videocontent per platform een andere insteek te geven. Er zijn natuurlijk nog meer elementen die jouw videoranking bepalen, maar deze drie zullen in de toekomst een zware stem hebben! 

Een aantal tips op een rij 

Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw video’s straks gewoon (blijven) zien? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet! 

  • Zorg ervoor dat je video’s inspirerend zijn en aansluiten bij je doelgroep. Op deze manier blijven volgers geïnteresseerd in jouw videocontent en blijven ze reageren met een like, reactie of deelactie. 

  • Plaats regelmatig video’s. Plan daar een vast moment voor zodat jouw volgers weten wanneer ze nieuwe content kunnen verwachten. 

  • Plaats alleen video’s die langer zijn dan 3 minuten als je deze kunt vullen met waardevolle, relevante informatie. Anders is de kans groot dat je kijkers snel afhaken en dat is niet fijn voor je videoranking.  Tip: start direct met de belangrijkste boodschap of een supergoede trigger. En natuurlijk moet het beeld direct de aandacht trekken – en liefst de kijker niet meer loslaten. 

  • Heb je veel gesproken tekst in je video? Voeg dan ondertiteling toe. Een groot deel van de Facebookgebruikers bekijkt video’s namelijk met het geluid uit. 

  • Zorg voor nieuwe videocontent. Hergebruik niet steeds hetzelfde materiaal. Probeer elke keer nieuwe video’s te maken. En als je dan toch materiaal wil hergebruiken, voeg dan wat extra dingen toe zoals een voice-over, commentaar of grafische items. 

Zet jij videomarketing in op Facebook? Hou dan rekening met deze wijzigingen. Hopelijk helpen deze tips je op weg. Heb je vragen? Aarzel niet contact op te nemen. 

Over de schrijver
Lieneke is oprichter en eigenaar van Get a Grip. Gek van online marketing en de mogelijkheden die het bedrijven en organisatie biedt. ‘Ik vind het ontzettend leuk met bedrijven te sparren over hoe zij meer resultaten uit online kunnen halen. Hoe zet je je website, social media etc in om je doelen te halen. En natuurlijk een succesvolle uitvoering van de aanpak die daaruit voortkomt. ‘The only thing constant is change’ en dat geldt zeker voor online marketing. Ik zit er bovenop en deel mijn kennis graag!’
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us