Heb jij ze de afgelopen tijd ook regelmatig voorbij zien komen? Openstaande vacatures en werkgevers die op zoek zijn naar nieuw talent: je wordt er langs alle kanten mee geconfronteerd. Op je LinkedIn- en Facebook-tijdlijn, maar ook op je Instagram feed kom je ze in grote getale tegen. En in Zeeland is het nog net een tandje erger, we hebben hier de krapste arbeidsmarkt van heel Nederland… Werkgevers zitten met de handen in het haar en vragen zich af wat dé manier is om de geschikte kandidaat aan de haak de slaan. Anderzijds wordt er ook volop getrokken aan het talent dat ze al binnen hebben en wordt er ook fors ingezet op behoud van personeel.
Hoe val je nou echt op tussen al dat vacaturegeweld? Persoonlijk merk ik dat bedrijven op de meest creatieve manieren nieuwe medewerkers proberen aan te trekken. Werken bij-websites, een inloopavond, meet & greet, matching bijeenkomsten… Gaaf om te zien! En, het hoeft niet altijd moeilijk of tijdrovend te zijn. Een veelgebruikt en succesvol instrument hierbij is video. Daar vertel ik je graag meer over!
Heb jij video al eens uitgeprobeerd voor het invullen van je vacatures en het versterken van jouw werkgeversmerk? Een dag-in-het-leven-van video van een collega met soortgelijk werk, een interview of een enthousiaste vlog: het slaat aan! Zowel intern als extern. Mensen zijn visueel ingesteld en zijn van nature sociale wezens. We houden ervan om van anderen te leren en laten ons graag meenemen in een pakkend visueel verhaal.
Waarom zou je video inzetten als onderdeel van je employer branding strategie? In onderstaande blog geef ik je 5 redenen waarom video hier een belangrijke bijdrage aan levert.
#1 Eerst zien dan geloven
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het klinkt misschien cliché, maar het is toch echt zo! Dagelijks krijgen we vreselijk veel informatie te verwerken; uit onderzoek blijkt dat visuele content beter werkt dan een tekst, het blijft beter hangen. Ondanks de overkill aan informatie is video dé manier om je doelgroep te bereiken. Houd dit dus goed in het achterhoofd bij het maken van content voor het versterken van je employer brand.
Geen slecht idee om hier als bedrijf dus creatief op in te spelen. In plaats van een tekst met afbeeldingen of foto’s trekt visuele content in de vorm van video meteen de aandacht. En nog belangrijker: een goede video houdt de aandacht ook vast!
Een leuk voorbeeld van een korte en krachtige video onder het motto “eerst zien dan geloven” is onderstaande video. Mijn collega Daphne maakte op haar eerste werkdag zelf een videoverslagje van haar dag. En geloof me, jij en je collega’s kunnen dit ook!
#2 Breng vacatures tot leven
Mijn LinkedIn-tijdlijn staat er vol mee! Vacatures met lange en saaie vacatureteksten waarbij mijn aandacht snel weg is. Waarom alleen gebruik maken van tekst? De gemiddelde bezoeker zit niet te wachten op het lezen van lange teksten, volgens Frankwatching. Een korte krachtige video geeft meteen een goed beeld van de werkplek, sfeer, bedrijfscultuur en de collega’s. Het geeft je de mogelijkheid om te laten zien waar je als organisatie voor staat.
Onderbouw dus jouw vacature en jouw verhaal met bewegend beeld! Een beeld laat zien dat wat je vertelt ook daadwerkelijk klopt. Het wekt vertrouwen én met een video laat je de bedrijfssfeer zien en voelen. Voor een potentiële kandidaat is dat belangrijk: diegene kan zo beter inschatten of hij of zij zichzelf bij de organisatie ziet werken. Het scheelt jou, maar ook de kandidaat een hoop tijd en energie!
Een leuk voorbeeld hiervan is onderstaande wervingsvideo gemaakt door onze (inmiddels ex-)stagiaire Esmée Coers. En ja, één van de reacties die we op deze video kregen heeft geresulteerd in onze volgende stagiaire!
#3 Social media als dé plek voor zichtbaarheid
Het overgrote deel van de werkzoekenden maakt gebruikt van social media voor het vinden van een baan. Ik bedoel, wie checkt de social media kanalen van een bedrijf nou niet om een gevoel te krijgen bij de cultuur en sfeer? Een video kun je gemakkelijk delen op de social kanalen waarop je actief bent. Denk aan social media platforms zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en YouTube. En, nog belangrijker: alle social media platformen zijn dol op video content: ze vergroten het bereik en betrokkenheid van berichten. En wat te denken van ‘latent’ werkzoekenden? Ook mensen die al een baan hebben kunnen op ideeën worden gebracht door het zien van video’s over jou als werkgever. Misschien is dat nét het duwtje dat ze nodig hebben om eens verder te gaan kijken.
LinkedIn is als zakelijk platform gericht op professionals en dus een uitstekend platform voor je employer branding-video. Het zit er vol met professionals en werkzoekenden die openstaan voor nieuwe kansen en mogelijkheden. En ook hier geldt: een heel goede mogelijkheid om werkenden te bereiken die niet 1-2-3 op zoek zijn naar een nieuwe baan. Maar in hun netwerk zit wellicht wel juist die ene kandidaat die jij zoekt! LinkedIn is bij uitstek een geschikt kanaal voor je employer branding-strategie en kan zo een prima onderdeel zijn van je doorlopende social strategie om je werknemers, werkplek en bedrijfscultuur op een laagdrempelige manier in beeld te brengen.
Je video verschijnt in de tijdlijn van je volgers op verschillende social media kanalen. Je bericht verschijnt ook automatisch in het netwerk van de personen die op het bericht reageren, het bericht liken of delen. Hoeveel volgers kan jij blij maken met je video?
Het aantal volgers van Get a Grip op LinkedIn (links), Instagram (midden) en Facebook (rechts):
Nog een leuk weetje over video… Het roept interactie op! Onderstaand voorbeeld geeft de reacties weer die we ontvingen op de wervingsvideo van onze (ex-)stagiaire Esmée Coers op Instagram (links), LinkedIn (midden) en Facebook (rechts).
#4 Werknemers zijn je beste ambassadeurs
Wie is het beste in staat om een potentiële werknemer aan te trekken? Juist, de werknemer zelf! Wanneer ik het naar mijn zin heb op mijn werk, vertel ik het graag door. Ik straal het uit. Tevreden werknemers zijn de ambassadeurs van je organisatie. Laat daarom je werknemers de lead nemen in dit proces. Een kandidaat is eerder geneigd te vertrouwen op een verhaal van een werknemer die het woord doet, dan dat een directeur dit doet. Een tevreden werknemer beschikt over een natuurlijke overtuigingskracht om een potentiële werknemer te enthousiasmeren.
Een video waarin een werknemer aan het woord is doet wonderen. Vragen als “Wat zijn je werkzaamheden?”, “Hoe ziet je werkomgeving eruit?” en “Wat maakt werken bij ….. zo uniek?” zijn veelgebruikte voorbeelden. Laat ze bijvoorbeeld omschrijven wat ze leuk vinden aan hun baan of waarom ze solliciteerden. De authenticiteit en het enthousiasme van je medewerkers versterkt je werkgeversmerk.
Onlangs was ik zelf in Londen, Engeland, waar ik een bezoek bracht aan een beurs voor onze klant Omniboost.io. Tijdens de beurs maakte ik beeldmateriaal en gaf ik ondersteuning bij de stand. Een superleuke ervaring en hét moment om onderweg de camera erbij te pakken. De video geeft een leuke impressie van mijn trip en de variatie in mijn werk!
Benieuwd naar mijn avontuur? Kijk mee in onderstaande video.
#5 Video bespaart tijd… en geld!
Last but not least wil ik het hebben over de tijd en het geld dat je bespaart met video. Omdat je met video gerichter te werk gaat, levert het kwalitatief ook meer op. Je zet het doel, je doelgroep en doelstelling in je video centraal.
Om te beginnen hoef je minder geld uit te geven aan openstaande vacatures die je op verschillende sites wilt promoten. De kosten van carrièresites en promoties kunnen behoorlijk oplopen. Dan moet je nog maar afwachten welke personen je aantrekt… Wanneer je gebruik maakt van een video of video’s waarin je bedrijfsidentiteit goed naar voren komt, trek je automatisch personen aan die zich kunnen vinden in jouw bedrijf(scultuur). Uiteraard moet je dan wel slim gebruik maken van je online en social media kanalen om je video goed te verspreiden en bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen.
Hoeveel uur zou je besparen als je de juiste mensen aan tafel krijgt voor het invullen van een vacature? Natuurlijk zal niet iedereen een match zijn met je bedrijf, maar video geeft een goed beeld van hoe het écht is om voor jouw organisatie te werken. Door de medewerkers van je organisatie in de video als het ware te “ontmoeten” en hun werkomgeving te laten zien, krijgt de werkzoekende een beter beeld bij het bedrijf. Op deze manier bespaar je veel tijd doordat je de kandidaten zelf laat screenen in de beginfase.
Meer weten over video of zelf de camera erbij pakken?
En nu, zelf aan de slag met video! Hopelijk kan je met deze vijf redenen vooruit, zodat je je werkgeversmerk een stuk krachtiger neer kan zetten. Zoals je in deze blog hebt gelezen en gezien biedt video volop mogelijkheden. Je kunt er alle kanten mee op. Elk bedrijf heeft iets unieks te bieden dat zeker de moeite waard is om in beeld te brengen en te delen! Maak het jezelf dus niet te moeilijk.
Meer weten over video? Of wil jij met video aan de slag maar weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg! Neem gerust contact met ons op via info@get-agrip.nl of bel +31 (0)8 51 30 35 49.
Wil jij video inzetten voor je social kanalen? Mijn collega Daphne schreef eerder de blog “video Marketing in 2019”, deze lees je hier. In deze blog geeft zij tips & take-aways om zelf succesvol aan de slag te gaan met social video’s.
Succes en vergeet vooral niet te lachen op camera ;)!