Wat zijn de beste tijden om te posten op social media?
27 oktober 2017 

Wat zijn de beste tijden om te posten op social media?

Of het nou op Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram is: je wilt graag dat je posts zo veel mogelijk gezien worden en zoveel mogelijk likes, comments en shares krijgen. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: wat is het beste tijdstip voor mijn post?

Een goede timing is essentieel op social media; er zijn tijdstippen waarop je posts nu eenmaal beter gezien worden. Dat geldt niet alleen voor je persoonlijke berichten – ook voor bedrijven en organisaties is het erg belangrijk dat een post wordt gezien en gelezen. Want als je een groter publiek hebt is de kans op interactie en nieuwe volgers een stuk groter.

Wanneer is nou het beste tijdstip om iets te posten op je social media kanalen? Helaas, ik heb geen eenduidig antwoord voor je. Dat is nl. van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan je doelgroep, het social media kanaal dat je gebruikt, je doelstellingen en het type content dat je plaatst. Dus nee! Er zijn geen perfecte tijdstippen. Maar we kunnen natuurlijk wel kijken wat een aantal experts hierover zeggen. En ik laat je zien hoe je zelf jouw ‘best times’ kunt bepalen aan de hand van je eigen data en slim gebruik maken van content.

Twitter

De levensduur van een tweet is kort, erg kort. Volgens onderzoek zou een tweet slechts 24 minuten relevant zijn – en dat is zo’n vier keer korter dan de levensduur van een post op Facebook, die het ca. 90 minuten volhoudt. Terwijl op Facebook een post 75% van zijn potentiële engagement bereikt binnen vijf uur, is dit voor een tweet gemiddeld 75% in minder dan drie uur.

Hootsuite zocht het uit: de beste tijden om te posten op Twitter zijn tussen 12 en 15 uur op werkdagen. Het hoogste aantal clicks en retweets ligt rond 15 uur. Overigens komen andere bronnen weer met andere ‘best times’: Zo zegt Hubspot dat behalve 15 uur ook 12 uur erg effectief is, en The Huffington Post claimt daarnaast ook dat ook 17 en 18 uur goed scoren.

Facebook

Hoe time je je posts goed op Facebook? Dat valt niet mee: het algoritme van Facebook, de ‘edgerank’ is behoorlijk gecompliceerd. Hootsuite zegt hierover het volgende.

  • Het beste tijdstip om te posten is tussen 12 uur en 15 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Waar is de dinsdag? Blijkbaar loopt die dag qua engagement wat achter op de andere werkdagen. Maar ook op die dag post je het best tussen twaalf en drie ’s middags.
  • Op zaterdag en zondag post je het best tussen 12 en 13 uur

Instagram

Instagram-posts verschijnen op basis van populariteit – niet chronologisch dus. Insta posts met veel likes en comments komen dus eerder naar voren in de newsfeed. Op Instagram is het belangrijk om je doelgroep goed te kennen. Checken ze Instagram gelijk als ze wakker worden? Of misschien pas in de avonduren? En wonen ze in Nederland of heb je internationale groep volgers? Hootesuite concludeerde dat je het beste iets op Instagram kunt plaatsen tussen 12 en 13 uur van maandag tot en met vrijdag én op dezelfde tijden in het weekend.

LinkedIn

De best scorende dagen hier zijn vanaf dinsdag tot donderdag. Op LinkedIn post je best in de ochtend tussen 7.30 uur en 8.30 uur, rond de middag of in de late namiddag tussen 17 en 18 uur.

Ga uit van je eigen data

Dus wat te doen? Vanaf nu blind varen op de genoemde tijden die uit diverse onderzoeken komen? Nee! Dergelijke onderzoeken gaan uit van gemiddeldes – staar je daar niet blind op. Kijk vooral naar je eigen data; de statistieken van je social media kanalen geven je inzicht in de beste tijd om te posten. Duik in je doelgroep en je statistieken en ontdek dus je eigen ‘best times’ om posten.

Facebook insights

Je Facebookpagina heeft een tab met statistieken. Je vindt daar een berg met informatie: wat het bereik is van je berichten, waar je likers vandaan komen… maar je ziet er ook terug wanneer jouw fans online zijn. Hieronder zie je een voorbeeld. Tussen 18 en 21 uur zijn de meeste volgers online. ’s Nachts publiceren is niet echt handig, maar kies ook niet de periode 18 – 21 uur uit, want dan heb je veel concurrentie van andere posts. Ga net voor de piekperiode zitten vanaf 18 uur en kijk ook eens naar net voor de middag.

Vermijd de spits!

Misschien zou je denken dat de periode 18.00-21.00 uur het meest gunstig is in het geval van deze pagina. En dat je juist dan je post moet plaatsen. Maar let op: het werkt anders dan bijv. op TV. Op primetime is de kans het grootst dat mensen je reclamespot zien. Maar op Facebook kunnen er onbeperkt berichten worden geplaatst. En hoe groter de aantallen berichten, hoe beter de Edgerank, het algoritme van Facebook, zijn werk doet. Je bent dan dus in concurrentie met berichten van andere Facebook pagina’s en met ‘vrienden van.’ De kans is groot dat een bericht van een bedrijfspagina dan het onderspit delft en minder bereik krijgt.

Probeer het uit en volg de resultaten van de tijden waarop je post, in je statistieken van Facebook. Bekijk ze regelmatig en vergeet niet dat de inhoud van je bericht het allerbelangrijkst is.

Twitter statistieken

Ga naar https://analytics.twitter.com/about en kijk welke tweets het beste gescoord hebben. Indicatoren als likes, shares en clicks worden hierin meegenomen. Zie je hierin trends? Gebruik dat inzicht dan bij het plaatsen van je volgene trends. Ook hier geldt: trial & error!

Instagram Statistieken

Als je een bedrijfsprofiel hebt op Instagram, dan heb ook toegang tot Instagram-statistieken. Wat kan je hierin zien? Je kan in ieder geval meer te weten komen over je volgers. Leeftijdscategorie, geslacht, locatie.. maar ook op welke tijden van welke dag je volgers het meest actief zijn.

Instagram-statistieken geven je meer informatie over je volgers en de mensen die contact hebben met je bedrijf op Instagram. Je kunt bijvoorbeeld statistieken over geslacht, leeftijdscategorie en locatie. Je kunt ook zien welke berichten en verhalen je doelgroep ziet en bij welk bericht ze het meest betrokken zijn.

LinkedIn statistieken

In de statistieken van LinkedIn kan je prima zien wat het bereik is van je berichten maar de tijden waarop je volgers het meest online zien, ontbreekt. Aan het begin of tegen het eind van de werkdag wordt over het algemeen als meest gunstig gezien. Probeer het zelf eens uit. En sla het weekend niet per definitie over: als er wat meer rust en gelegenheid is kan jouw bericht wellicht toch goed opvallen. Ik val in herhaling, maar ook hier geldt: probeer het uit.

Content is (still) king

Alle statistieken ten spijt: het wordt steeds moeilijker om de aandacht te trekken van je doelgroep. Daarom blijft het de grootste uitdaging om te zorgen voor een goede kwaliteit: geef je doelgroep content waar ze op zitten te wachten. Die informeert, entertaint, verbaast, tot denken aanzet..  Je volgers zullen dan veel eerder reageren met een like, een reactie of zelfs een share. Je volgers worden dan jouw ambassadeur, ze verspreiden jouw bericht binnen hun eigen netwerk. Zo kan je post ook nieuwe volgers aantrekken.

Let op, je doelgroep is per social media kanaal verschillend. Vermijd dus om overal zomaar dezelfde content te plaatsen. Dat wil niet zeggen dat je bepaalde content niet op meerdere kanalen kunt delen, maar de boodschap erbij zal telkens anders van toon zijn. Als je op diverse kanalen wel een aantal zelfde volgers hebt, verveel ze dan niet met teveel exact dezelfde informatie.

Zorg zelf voor een vast patroon

Je kan natuurlijk altijd kiezen voor een vast tijdstip voor herkenbare content – van goede kwaliteit. Je volgers zullen dit na verloop van tijd herkennen en op de content gaan rekenen.

Een goed voorbeeld hiervan is Marketingfacts met hun vaste ‘Viral Friday’; daarin wordt belicht wat die week viral is gegaan.

Op die manier zorg je zelf voor jouw ‘Best Times’.

Kracht van de herhaling

Twijfel je tussen diverse tijdstippen? Gebruik ze gewoon allemaal! Breng je content op verschillende tijdstippen onder de aandacht, maar wel steeds met een andere tekst of afbeelding. Gebruik bijv. verschillende quotes of diverse invalshoeken in je toelichting bij je boodschap. Zo voorkom je dat je mensen irriteert die je post al eerder voorbij zgen komen. En degenenen die het hebben gemist, krijgen zo een reminder. Doe dit niet standaard met al je berichten – dat resulteert in een hoge irritatiefactor. Maar die ene blog die echt niemand mag missen… daar mag je best gebruik maken van de kracht van de herhaling.

Kan je met deze info uit de voeten? Of heb je nog vragen, misschien wel eigen ervaringen met ‘best times to post’? Mail me of bel me op +31 6 29 60 39 60.

Ik hoor graag van je!

Groet, Lieneke

Over de schrijver
Lieneke is oprichter en eigenaar van Get a Grip. Gek van online marketing en de mogelijkheden die het bedrijven en organisatie biedt. ‘Ik vind het ontzettend leuk met bedrijven te sparren over hoe zij meer resultaten uit online kunnen halen. Hoe zet je je website, social media etc in om je doelen te halen. En natuurlijk een succesvolle uitvoering van de aanpak die daaruit voortkomt. ‘The only thing constant is change’ en dat geldt zeker voor online marketing. Ik zit er bovenop en deel mijn kennis graag!’
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us