“Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker die ons team komt versterken, ben jij de carrièretijger die we zoeken? Stuur dan je motivatiebrief en je cv naar…” *Blegh, saai!*.
Video is een van de meest effectieve mediums op het gebied van marketing. Met het inzetten van video zorg je dat jouw boodschap zo doeltreffend mogelijk bij jouw doelgroep terecht komt. Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om een video te maken om nieuw personeel aan te trekken? Zo’n video wordt ook wel een recruitment video genoemd. Je kent vast het spreekwoord “een foto zegt meer dan 1000 woorden”. Kun je je voorstellen wat een recruitment video kan ‘zeggen’?!, maar waar moet je beginnen? En hoe maak je een goede recruitment video?
#1 Short & Simple
Hou het kort en simpel. De video hoeft geen Netflix serie te worden met vijf seizoenen. Als de video tussen de 2 en 5 minuten duurt, is dat meer dan voldoende. Het onderzoek van Skillscout wijst zelfs uit dat de gemiddelde kijkduur van een recruitment video 1 minuut en 36 seconden is.
#2 Hou de fun erin
Je wilt dat potentiële kandidaten denken ‘Dit is een bedrijf dat interessant is, de mensen die er werken spreken mij aan en ik zou graag meer willen weten over het bedrijf’. Vermijd te veel corporate taal en focus je op een video die jouw doelgroep aanspreekt op een leuke manier.
#3 Laat de werksfeer zien
In jouw recruitment video kun je kandidaten alvast warm maken voor hun toekomstige werkplek. Geef ze een klein voorproefje hoe werken binnen jouw bedrijf eruitziet. Hoe ziet het kantoor eruit? Wie zijn hun toekomstige collega’s? Dit maakt jouw video niet alleen interessant om naar te kijken, maar ook authentiek. Het geeft het bedrijf een gezicht. Vraag daarom aan jouw eigen medewerkers hun verhaal te delen.
#4 Vergeet niet de video te ondertitelen
Wist je dat 85% van alle Facebook video’s worden bekeken zonder geluid. Potentiële kandidaten die jouw video bekijken hebben dus niet altijd hun geluid aan. Misschien checken ze snel even hun Instagram, Facebook of LinkedIn op hun werk, of onderweg in de trein. Ondertitel je video niet, heb je kans dat de boodschap van jouw video niet doorkomt of dat je video weg wordt geklikt.
#5 Beantwoord potentiële vragen
Potentiële kandidaten vinden het leuk om de werkomgeving te zien. Naast dat het belangrijk is om de werksfeer te laten zien, is ook de informatie die de video geeft niet onbelangrijk. Zorg ervoor dat de video alvast de vragen beantwoord die de potentiële kandidaat kan hebben. Over welke functie gaat het? Is het fulltime of parttime? Welke competenties worden er gevraagd? Dit is niet alleen belangrijk voor degene die video kijkt, maar ook om de juiste persoon aan te trekken voor de vacature.
Voor Reham Makelaars en Taxateurs, het grootste makelaars kantoor van Zeeuws-Vlaanderen en een koploper op het gebied van innovatie, hebben wij een recruitment video mogen verzorgen. Bekijk hier een recruitment video die we voor Reham Makelaars en Taxateurs hebben gemaakt.
#6 Voeg een call-to-action toe
In jouw recruitment video moet een sterke call-to-action zitten. Wanneer mensen jouw video kijken betekent dat dat het jou gelukt is om hun aandacht te trekken. Wil je dat ze een motivatiebrief schrijven? Of de vacature bekijken op de website? Doe hier iets mee! Verlies niet jouw potentiële kandidaat, nadat de video afgelopen is. Zorg ervoor dat ze weten hoe ze contact met jou kunnen opnemen om hun droombaan te veroveren!
Wil je ook een recruitment video maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je niet de juiste apparatuur in huis? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kijken naar de mogelijkheden om een onvergetelijke recruitment video voor jouw bedrijf neer te zetten.