Schrijf een goede meta title met deze 16 tips!
27 juli 2023 
6 min. leestijd

Schrijf een goede meta title met deze 16 tips!

De meta title, wat is het en waarom is het belangrijk? Ofja, grote kans dat het belangrijk is, want onze vriend (en vijand) Google heeft het zelf gezegd. In dit artikel leg ik uit waarom deze titel zó belangrijk is en geef ik een aantal tips waarmee je direct mee aan de slag kan.

Inhoud van dit artikel:

  • Wat is een meta title?
  • Het F-patroon verwerken in je meta title
  • Het belang van een meta title en meta beschrijving
  • Waar moet een goede meta title aan voldoen?

Wat is een meta title?

Een meta title is de titel van een webpagina. Deze titel wordt in het blauw weergegeven op Google en staat ook bekend als de title tag of SEO-titel. Door een meta title in te stellen en te optimaliseren, kan Google je pagina beter begrijpen en wordt deze weergegeven in de zoekresultaten. Door het optimaliseren van de meta title leid je meer verkeer naar je website en trek je relevante gebruikers aan, wat kan resulteren in verkoop, aanmeldingen, downloads, enzovoort.

Het F-patroon verwerken in je meta title

Het F-patroon is de manier waarop onze ogen bewegen wanneer we online inhoud lezen. Binnen een paar seconden scannen onze ogen een pagina volgens een F-vormig patroon. Hierbij lezen we eerst de horizontale lijn bovenaan de pagina, vervolgens scannen we de pagina en lezen we de tweede horizontale lijn en tot slot lezen we verticaal langs de linkerkant van de pagina.

Dit heeft grote implicaties voor de optimalisatie van je meta titel. Aangezien de eerste resultaten op Google uitgebreider worden gelezen, is het cruciaal om je belangrijkste zoekwoorden en boodschap aan het begin van je meta title te plaatsen. Zo verhoog je de kans dat gebruikers jouw resultaat als relevant ervaren en doorklikken naar je website.

Voorbeelden van bedrijven in de praktijk 

Voorbeeld 1:
Bol.com, zoekopdracht ‘pan bestellen’
Meta Titel: "Pan kopen? Alle Pannen online | Bol.com"
Bol.com plaatst het zoekwoord "pan" vooraan in de meta titel, gevolgd door een duidelijke call-to-action "kopen". Dit trekt de aandacht van gebruikers en nodigt hen uit om door te klikken. 


Voorbeeld 2:
TUI, zoekopdracht ‘vakantie spanje’
Meta Titel: “Vakantie Spanje 2023 – Vlieg naar de Spaanse Zon – Tui”
TUI gebruikt het zoekwoord "vakantie spanje" als de eerste woorden in hun meta titel. Dit sluit natuurlijk perfect aan op de zoekopdracht van gebruikers die op zoek zijn naar een vakantie in Spanje.


Het belang van een meta-title

De SEO-titel is een belangrijke on-page SEO-ranking factor en wordt door Google gebruikt om te begrijpen waar een pagina over gaat. Het is ook het eerste wat een bezoeker in de zoekresultaten ziet, wanneer ze zoeken naar jouw product of dienst. Een aantrekkelijke en relevante titel kan je doorklikpercentage (CTR) verhogen, wat op zijn beurt weer een ranking factor is voor Google. Een goed geoptimaliseerde titel onderscheid je van de concurrentie, waardoor gebruikers eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken.

Waar moet een goede meta-title aan voldoen?

Hieronder een aantal tips om een goede meta title te schrijven:

Meta title tip 1: Houd het binnen de juiste lengte

Houd je meta titel tussen de 50-60 karakters om ervoor te zorgen dat deze niet wordt afgebroken in de zoekresultaten. Een afgebroken titel kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en essentiële informatie verbergen. Een goede benadering is om je belangrijkste zoekwoord aan het begin van de titel te plaatsen, gevolgd door een korte beschrijving van de pagina-inhoud.

Meta title tip 2: Plaats het belangrijkste zoekwoord vooraan

Identificeer het primaire zoekwoord dat je wilt targeten voor de desbetreffende pagina. Plaats dit zoekwoord aan het begin van je meta titel, omdat zoekmachines meestal meer gewicht geven aan woorden die vooraan in de titel staan. Zorg ervoor dat het zoekwoord op een natuurlijke manier in de titel past, zodat het niet geforceerd lijkt.

Meta title tip 3: Vermijd dubbele meta titles

Zorg ervoor dat elke pagina op je website een unieke meta titel heeft. Dubbele titels kunnen verwarrend zijn voor zoekmachines en kunnen de ranking van je pagina's negatief beïnvloeden. Gebruik tools zoals Ahrefs om te controleren op dubbele titels en pas ze aan waar nodig.

Meta title tip 4: Maak het aantrekkelijk en pakkend

Een effectieve meta titel is als een uitnodiging voor gebruikers om door te klikken naar je website. Gebruik activerende woorden zoals "ontdek," "leer," "bekijk," of "koop" om de interesse van gebruikers te wekken. Creëer een gevoel van urgentie, indien van toepassing, door termen als "nu" of "beperkte tijd" toe te voegen.

Meta title tip 5: Lokale optimalisatie

Als je je richt op specifieke regio's, overweeg dan om relevante lokale zoekwoorden in de meta title op te nemen. Bijvoorbeeld, als je een fietsenwinkel in Amsterdam bent, voeg dan iets toe als "Fietsenwinkel Amsterdam - Grootste Selectie Stadsfietsen" om je lokale aanwezigheid te versterken.

Meta title tip 6: Vermijd te veel zoekwoorden

Hoewel het belangrijk is om relevante zoekwoorden op te nemen, is overmatig gebruik van zoekwoorden een veelvoorkomende fout. Dit kan je titel onnatuurlijk en spammy laten lijken, wat zowel gebruikers als zoekmachines kan afschrikken. Houd het leesbaar en natuurlijk.

Meta title tip 7: Zorg voor consistentie met de inhoud

Je meta titel moet nauwkeurig de inhoud van de pagina weerspiegelen. Het belooft een bepaalde waarde aan de gebruikers, dus zorg ervoor dat de werkelijke inhoud van de pagina aan die verwachtingen voldoet. Dit helpt om je bouncepercentage te verlagen en de betrokkenheid van gebruikers te vergroten.

Meta title tip 8: Voeg merknaam toe indien relevant

Als jouw bedrijf een bekend merk is, overweeg dan om de merknaam achteraan in de meta titel op te nemen. Hierdoor kunnen gebruikers het merk herkennen en vertrouwen opbouwen. Als je merk minder bekend is, is het beter om het zoekwoord of de belangrijkste termen vooraan te plaatsen om de aandacht te vestigen op de inhoud van de pagina.

Meta title tip 9: Gebruik hoofdletters spaarzaam

Vermijd het gebruik van alleen maar hoofdletters in je meta titel, omdat dit schreeuwerig en onprofessioneel overkomt. Gebruik hoofdletters alleen aan het begin van belangrijke woorden, zoals bij eigennamen, acroniemen of de eerste letter van elke term in een titel.

Meta title tip 10: Test en meet de prestaties

SEO is een continu proces, dus experimenteer met verschillende varianten van je meta titels en meet de prestaties ervan. Gebruik tools zoals Google Search Console om inzicht te krijgen in de klikfrequentie en de zichtbaarheid van je titels in zoekmachines. Pas je titels aan op basis van de resultaten en blijf optimaliseren om het beste rendement op je inspanningen te behalen.

Meta title tip 11: Gebruik cijfers

Cijfers (bijv. 8 tips, 4 weken, 123% stijging) vallen op en zijn specifiek, waardoor je hogere CTR kunt behalen. Bezoekers worden aangetrokken door concrete informatie.

Meta title tip 12: Voeg haakjes toe

Haakjes kunnen de doorklikratio met 38% verhogen, vooral bij blogposts, gidsen en stappenplannen. Ze geven een duidelijke structuur aan en trekken de aandacht.

Meta title tip 13: Voeg een vraag toe aan je titel

Een vraag toevoegen aan je titel kan de nieuwsgierigheid van een lezer triggeren. Het kan je CTR verhogen, omdat mensen op zoek zijn naar antwoorden. Een voorbeeld: "Nieuwe tennisballen nodig? Bestel ze nu bij ..."

Meta title tip 14: Voeg structured data toe

Implementeer structured data om extra informatie aan je SERP (Search Engine Results Page) te geven. Bijvoorbeeld, voeg een FAQ-schema toe voor pagina's met veelgestelde vragen. Dit maakt je resultaat opvallender tussen andere resultaten.

Meta title tip 15: Gebruik een plugin voor eenvoudige optimalisatie

Als je een WordPress website hebt, maak dan gebruik van een plugin zoals Yoast. Deze handige tool maakt het eenvoudig om je titel en beschrijving aan te passen en toont direct of je binnen de aanbevolen limieten blijft. Het geeft ook een voorbeeld van jouw SERP op mobiel en desktop weer.

Meta title tip 16: Blijf up-to-date met trends en zoekintenties

Houd rekening met veranderende trends en zoekintenties van je doelgroep. Doe regelmatig zoekwoordonderzoek om te zien welke termen momenteel populair zijn en pas je meta titels daarop aan.

Conclusie

Door deze 16 concrete tips toe te passen, kun je de meta titels van je webpagina's optimaliseren en zo beter vindbaar worden in zoekmachines. Een goed geoptimaliseerde meta titel zorgt voor een hogere doorklikratio en meer organisch verkeer naar je website. Blijf experimenteren, meten en aanpassen om je SEO-strategie te verfijnen en je online aanwezigheid te versterken. Mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien of jouw SEO-werkzaamheden willen uitbesteden? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar, neem vandaag nog contact met ons op!

Over de schrijver
Tim is gek van online marketing. Zijn focus ligt voornamelijk op de meer technische online marketing werkzaamheden zoals: SEO, advertising en data.
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us