seo-banner-getagrip

Zoekwoordonderzoek

Ontdek welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf!

Een zoekwoordonderzoek is een essentieel onderdeel van je marketingstrategie, specifiek voor SEO en SEA. Met een zoekwoordonderzoek identificeren we welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar relevante informatie over jouw producten of diensten. Een zoekwoordonderzoek geeft je inzicht in de populariteit en concurrentie van bepaalde zoekwoorden. Hierdoor kan je strategische beslissingen nemen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden in je content op de website en welke je wilt gebruiken in je advertenties.  

technische-seo

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Met een zoekwoordonderzoek identificeren we relevante zoekwoorden en zinnen die gebruikers in zoekmachines gebruiken om naar informatie te zoeken. Het is een diepgaande analyse van de zoekopdrachten en zoekpatronen van je doelgroep, met als doel een beter begrip te krijgen van hun intenties en behoeften.  

Het doel van een zoekwoordonderzoek is niet alleen het identificeren van de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf, maar ook om te begrijpen wat de intentie is achter deze zoekwoorden. De gebruikers zoeken naar informatie, antwoorden op hun vragen, specifieke producten of diensten, en het is hierbij essentieel om te begrijpen waar ze naar op zoek zijn. Zo kunnen we content creëren die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep, dit zorgt voor relevantere advertenties en betere positie in zoekmachines. 

Het belang van een zoekwoordonderzoek

Betere zichtbaarheid in zoekmachines: Door de juiste zoekwoorden te verwerken in je content en advertenties, vergroot je de zichtbaarheid van jouw bedrijf. Hierdoor zullen meer potentiële bezoekers jouw site vinden wanneer ze op zoek zijn naar relevante informatie. 


Meer gerichte bezoekers: Een gedegen zoekwoordonderzoek helpt je om de intentie van jouw doelgroep beter te begrijpen. Je kunt zoekwoorden identificeren die gerelateerd zijn aan jouw producten of diensten, waardoor je meer relevante en waardevolle bezoekers naar jouw website trekt. 

 

Concurrentievoordeel: Door grondig zoekwoordonderzoek uit te voeren, kun je ontdekken welke zoekwoorden jouw concurrenten gebruiken en waar mogelijk kansen liggen. Dit stelt je in staat om jouw SEO- en SEA-strategie te verfijnen en je te onderscheiden van de concurrentie. 


De uitvoering van het zoekwoordonderzoek

Bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek volgen wij verschillende stappen om tot een lijst met relevante zoekwoorden te komen. Als eerst beginnen we met brainstormen om zo een lijst te maken van relevante onderwerpen en termen voor jouw website en doelgroep.  

 

In samenspraak met jou leven we ons in, in jouw potentiële bezoekers en maken we een lijst met woorden die zij kunnen gebruiken om naar jouw producten of diensten te zoeken. Vervolgens maken wij gebruik van verschillende tools zoals Ahrefs en de Google Zoekwoordplanner. Hiermee ontdekken wij nog veel meer relevante zoekwoorden.  

 

Deze zoekwoorden zetten wij op een rij en vervolgens gaan we verder met de analyse. Hiermee creëren we inzicht in de zoekvolumes op de verschillende woorden, de concurrentie die op de woorden zit en gaan we op zoek naar gerelateerde zoekwoorden of -termen.  


Bij het selecteren van de juiste zoekwoorden gaan we echt achterhalen wat de behoefte of vraag is achter de term. We kijken naar algemene zoekwoorden, zoekwoorden met verschillende intenties zoals informatieve, commerciële of transactionele zoekwoorden en we kijken naar long-tail zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden zijn specifieke zinnen, die trekken vaak wat minder zoekverkeer, maar hebben wel een hoger conversieratio. Deze zijn dus zeker belangrijk om mee te nemen.

 

De stappen na het zoekwoordonderzoek


Nadat we het zoekwoordonderzoek hebben uitgevoerd en de relevante zoekwoorden hebben geïdentificeerd, is het tijd om deze zoekwoorden effectief te gebruiken in zowel je SEO-strategie als je SEA-strategie. 


SEO 

Bij je SEO-strategie is het belangrijk om de zoekwoorden te gebruiken in de content op je website. Optimaliseer je website door de zoekwoorden te verwerken in titels, headers, metabeschrijvingen en de tekst van je webpagina’s te verwerken. Houd er wel rekening mee dat je teksten leesbaar blijven. Het doel is je bezoekers te voorzien van waardevolle en relevante informatie en tegelijkertijd in zoekmachines te scoren door middel van het gebruik van de juiste zoekwoorden.  


SEA 

In je SEA-strategie kan je de zoekwoorden gebruiken om je advertenties op de juiste zoekwoorden te targeten. Door de inzichten uit je zoekwoordenonderzoek ben je op de hoogte van de relevante zoekwoorden, de zoekvolumes die hierop zetten en op welke zoekwoorden concurrentie zit. Hierdoor kunnen we goed bepalen welke zoekwoorden we willen inzetten in de SEA-campagnes. Zo zorg je ervoor dat je advertenties aan de juiste doelgroepen weergegeven worden.  


Na het implementeren van de zoekwoorden in je verschillende marketingwerkzaamheden, is het van groot belang dat we de prestaties blijven monitoren. Met verschillende tools kunnen we de posities van de zoekwoorden bijhouden en de prestaties van de advertenties monitoren. Op basis van deze gegevens kunnen we zoekwoorden bijstellen, toevoegen of verwijderen wanneer nodig.  

Veelgestelde vragen over het zoekwoordonderzoek

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Een zoekwoordonderzoek is een proces waarbij je relevante zoekwoorden en zinnen identificeert die mensen in zoekmachines gebruiken om naar informatie te zoeken. Het helpt bij het begrijpen van de vraag van je doelgroep en stelt je in staat om de inhoud van je website af te stemmen op hun behoeften. Door een zoekwoordonderzoek uit te voeren, kun je strategische beslissingen nemen over welke zoekwoorden je wilt targeten om meer organisch verkeer naar je website te genereren.

Waarom is het belangrijk om zoekwoorden te monitoren en optimaliseren na een zoekwoordonderzoek?

Het monitoren en optimaliseren van zoekwoorden stelt je in staat om de prestaties ervan te evalueren en indien nodig aanpassingen door te voeren. Hierdoor kun je de effectiviteit van je zoekwoordstrategie verbeteren en blijven inspelen op veranderingen in de markt en trends in zoekgedrag.

Hoe kun je zoekwoorden effectief gebruiken in SEO-content?

Om zoekwoorden effectief te gebruiken in SEO-content, kun je ze strategisch integreren in verschillende onderdelen van je website, zoals titels, headers, metabeschrijvingen en de bodytekst. Het is belangrijk om een natuurlijke en leesbare flow te behouden, zodat zowel zoekmachines als bezoekers waardevolle en relevante informatie ontvangen.

Welke rol spelen zoekwoorden bij SEA-campagnes?

Bij SEA-campagnes worden zoekwoorden gebruikt om advertenties te targeten en relevante advertentiegroepen te creëren. Door goed onderzoek te doen naar zoekvolumes, concurrentie en zoekintenties, kun je de meest relevante en effectieve zoekwoorden selecteren. Hiermee vergroot je de kans dat je advertenties worden weergegeven aan gebruikers die actief op zoek zijn naar jouw producten of diensten.

Meer informatie over wat een zoekwoordonderzoek kan betekenen voor jouw bedrijf? 

Samen met jou gaan we aan de slag om relevante zoekwoorden inzichtelijk te krijgen en deze te gebruiken in content op de website. Onze specialisten helpen je graag verder!