Binnenkort kan je discreet zoeken naar een nieuwe baan met LinkedIn “open candidates”
20 juli 2020 
3 min. leestijd

Binnenkort kan je discreet zoeken naar een nieuwe baan met LinkedIn “open candidates”

Gelukkig zijn met en op je werk is ontzettend belangrijk. Elke dag met een lang gezicht werken, daar word je bepaald niet vrolijk van. Daarom is het belangrijk dat je een baan hebt, die jou gelukkig maakt en voldoening geeft. 

Is dit niet het geval? Dan is het tijd je af te vragen of je huidige functie en/ of werkgever (nog) bij je past. Je wilt graag eens om je heen gaan kijken naar andere interessante jobs, maar dit nog niet aan de grote klok hangen bij jouw werkgeverMaar hoe laat je zien dat je open staat voor een nieuwe uitdaging, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je huidige werkgever hier lucht van krijgt? Is er een discrete manier om zichtbaar te maken aan potentiële werkgevers en recruiters dat je open staat voor een nieuwe uitdaging?   

En jawel, LinkedIn heeft hier iets op bedacht en een nieuwe functie toegevoegd: open candidates. Momenteel is open candidates alleen beschikbaar in de U.S, de U.K, Canada en Australië. In de nabije toekomst wil LinkedIn deze functionaliteit wereldwijd beschikbaar maken – dus vertel ik je nu al graag over wat komen gaat!  

Open Candidates: wat is het? 

Er zijn ontzettend veel manieren om te zoeken naar een nieuwe werkplek: vacature websites, bedrijf websites, het gebruiken van je eigen netwerk, sociale netwerken en ga zo maar door... Een van de beste mediums om een baan te vinden is LinkedInsimpelweg omdat er zoveel actieve leden en recruiters van dit platform gebruikmaken. Sinds kort heeft LinkedIn dus een nieuwe functie toegevoegd die het mogelijk maakt om ‘stiekem’ naar een nieuwe baan te zoeken.  

LinkedIn open candidates’ is een functie die je kunt activeren oftewel aanzetten om bedrijven en recruiters te laten weten dat je op zoekt bent naar een nieuwe uitdaging. Daarnaast kan je aangeven in welke soort functies en type bedrijven jij interesse hebt. En je kan dit allemaal doen zonder dat het zichtbaar is voor jouw huidige werkgever 

Hoe gebruik je open candidates? 

Om de functie aan te zetten ga je naar de sectie ‘jobs’ of ‘vacatures’, te vinden op de LinkedIn homepagina. Vervolgens ga je naar de sectie “preferences”. Hier kun je informatie ingeven over de functies en bedrijven waar jij naar op zoekt bent. Nu kunnen recruiters jou vinden als werkzoekende op LinkedIn en wordt jouw signaal verborgen voor jouw werkgever. 

Let op! Er schuilt een addertje onder het gras 

Er is nog een aantal aspecten dat verbeterd kan worden binnen de nieuwe functie van LinkedIn. Zo kan het zijn dat kleinere bedrijven en recruiters jou niet kunnen vinden via open candidates. Waarom? Deze nieuwe functie van LinkedIn is alleen beschikbaar voor leden die lid zijn van LinkedIn Recruiter. Het is mogelijk dat kleinere bedrijven en uitzendbureaus geen gebruik maken van dit platform, omdat dit een betaalde service is van LinkedIn.  

Hoewel ‘het signaal’ verborgen is voor jouw huidige werkgever, kunnen uitzendbureaus en recruiters jou wel vinden als je gebruik maakt van open candidates. Daardoor kun je niet uitsluiten dat uitzendbureaus en recruiters, ingehuurd door jouw werkgever, jou vinden als werkzoekende.  

Wat betekent dit voor jou als bedrijf of recruiter?

De nieuwe functie van LinkedIn vormt zowel kansen als bedreigingen. Voor werkgevers zit er natuurlijk een risico in dat, als werknemers niet tevreden zijn, ze op deze manier via LinkedIn wellicht eerder geneigd zijn om te kijken wat de mogelijkheden zijn bij een andere bedrijf en/ of functie. 

En dat werknemers zich op deze manier gaan oriënteren, creëert natuurlijk juist kansen voor andere werkgevers en recruiters. Er zijn meer werkzoekenden die benaderd kunnen worden, er is meer keus. Werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, maar dit (nog) breed kenbaar willen maken bij hun huidige bedrijf, kunnen nu ook gevonden worden als werkzoekende.  

Zoals in het begin van deze blog al opgemerkt is deze functie nu (juli 2020) nog niet beschikbaar in Nederland. Benieuwd wanneer wij ‘open candidates’ hier kunnen verwachten!  

Groeten, Lieneke

Lieneke@get-agrip.nl

Meer weten over LinkedIn? Hoe haal je resultaat uit LinkedIn, voor je bedrijf én voor jezelf? Wat zijn de kenmerken van een goed profiel, hoe bereik je je doelgroep en kom je in beeld? Verbeter je online zichtbaarheid en vindbaarheid en trek klanten aan via LinkedIn!  Schrijf je in voor de LinkedIn training op 17 september en leer hoe jij het beste uit LinkedIn kan halen voor jouw bedrijf! 

Bronnen: CareersidekickLinkedIn 

Over de schrijver
Lieneke is oprichter en eigenaar van Get a Grip. Gek van online marketing en de mogelijkheden die het bedrijven en organisatie biedt. ‘Ik vind het ontzettend leuk met bedrijven te sparren over hoe zij meer resultaten uit online kunnen halen. Hoe zet je je website, social media etc in om je doelen te halen. En natuurlijk een succesvolle uitvoering van de aanpak die daaruit voortkomt. ‘The only thing constant is change’ en dat geldt zeker voor online marketing. Ik zit er bovenop en deel mijn kennis graag!’
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us