Black Friday en Cyber Monday - doe jij eraan mee?
17 november 2018 

Black Friday en Cyber Monday - doe jij eraan mee?

Black Friday – sla je slag! 

Loopt jouw mailbox ook over met Black Friday aanbiedingen? Als je de term ‘Black Friday’ deze week niet hebt gehoord of voorbij hebt zien komen, dan heb je echt onder een steen gelegen.

Dit jaar is ruim een kwart van de Nederlanders van plan om te gaan shoppen met Black Friday. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar. En we geven meer uit: onderzoeksbedrijf Motivication schat dat we gemiddeld voor 203 euro gaan shoppen. Vorig jaar was dat nog 189 euro.

In Nederland en België zijn er verschillende sites die een overzicht geven van webshops met aanbiedingen op Black Friday en Cyber Monday.

Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving. Veel Amerikanen starten dan met het doen van kerstinkopen en velen hebben zelfs een extra vrije dag zodat ze uitgebreid kunnen shoppen voor kerst. Winkeliers stunten op deze dag met flinke kortingen. Dat verklaart de beelden die we elk jaar voorbij zien komen: massa’s winkelende mensen die letterlijk op allerlei aanbiedingen springen en soms zelfs met elkaar op de vuist gaan om de beste deal te scoren. Inmiddels zijn veel aanbiedingen ook online te vinden.

Het weekend vol kortingen en aanbiedingen eindigt met de zogenaamde Cyber Monday, de Amerikaanse marketingterm voor de drukste dag van het jaar voor webwinkels.

En Cyber Monday?

Het weekend vol kortingen en aanbiedingen na Thanksgiving eindigt met de zogenaamde Cyber Monday, de Amerikaanse marketingterm voor de drukste dag van het jaar voor webwinkels. Cyber Monday staat bekend als dé beste dag om goedkope elektronica deals te scoren. De grootste elektro retailers stunten dan met bijzonder lage prijzen. Black Friday is niet perse aan een productcategorie te koppelen – werkelijk alle soorten producten en diensten worden met forse kortingen aangebeoden.

Wanneer is Black Friday en Cyber Monday in 2018?

Black Friday 2018 start op vrijdag 23 november 2018. In Nederland zijn Black Friday aanbiedingen meestal 24 uur geldig of zelfs een aantal dagen. Dan lopen de aanbiedingen in veel gevallen tot en met maandag 26 november: dan is het Cyber Monday.

Black Friday en Cyber Monday zijn synoniem voor het jagen op scherpe aanbiedingen: een echte Amerikaanse traditie die plaatsvindt na Thanksgiving. In Nederland en België vieren we deze feestdag (nog) niet, maar daar trekken retailers zich niets van aan! Meer en meer winkels spelen in op Black Friday en Cyber Monday met aantrekkelijke aanbiedingen.

Wat heb ik aan Black Friday en Cyber Monday?

Wil jij inkopen doen voor december? Grijp dan je kans op Black Friday en Cyber Monday: interessant vanwege de goede deals die je kunt scoren net voordat de dure feestmaand. In Amerika wordt er vooral in fysieke winkels flink geshopt; in Nederland is dat vooral online. Levert de ene dag je meer voordeel op dan de andere? Waarschijnlijk niet. Het ligt meer aan het soort product dat je zoekt. Electronica heeft vaak hogere aanschafprijzen – dus daar bespaar je op Cyber Monday waarschijnlijk wat meer geld.

Heb je een fysieke winkel en/of een webshop? Dan kan je deze dagen aangrijpen om speciale aanbiedingen te doen. Meer en meer retailers doen eraan mee. Uit cijfers blijkt dat in 2017 de retail omzetten in dit weekend sterk gestegen waren. De verwachting is dat er dit jaar weer meer retailers meedoen aan Black Friday en Cyber Monday. En jij, wat ga jij doen? Als je mee doet, zorg dan dat je klanten en potentiele klanten goed op de hoogte worden gebracht van je aanbiedingen en kortingen. Gebruik daarvoor o.a. e-mail marketing en social media. Maar ook een direct mailing kan prima werken!

Black Friday en Cyber Monday ontwikkelingen in Nederland en België

Meer en meer winkels spelen in op Black Friday en Cyber Monday met aantrekkelijke aanbiedingen. De lijst met Nederlands bedrijven die in 2017 korting gaven is lang: o.a. de grote jongens als Bol.com, Wehkamp, Mediamarkt en BCC stunten met speciale aanbiedingen. Maar ook veel kleinere spelers zetten in op dit kortingsweekend. Uiteraard is de consument de lachende derde.. 😉

Heb jij ook al mailings in je inbox gekregen met de aankondiging van Black Friday en Cyber Monday? In Nederland zijn er verschillende sites die een overzicht geven van webshops met aanbiedingen op Black Friday en Cyber Monday. We noemen er een paar: blackfridaynederland.nl, blackfridayaanbiedingenl.nl. blackfridayexpert.be, blackfriday-belgie.be En Google levert een hele hoop hits op als je op Black Friday 2018 zoekt.

Vooruit, nog even wat achtergrond…

Indruk maken met jouw kennis over Black Friday? Daar helpen we graag mee natuurlijk 😉

Op onderzoek naar het ontstaan van Black Friday kwamen we verschillende theorieën tegen. Eén theorie is dat in de week voor Thanksgiving (dankzegging voor een goede oogst) in Amerika en Canada diverse parades werden gehouden. Vanaf de 19e eeuw speelden grote warenhuizen hierop in: ze sponsorden deze parades actief met mooie deals die geldig waren tijdens de vakantieperiode. De eerste dag na deze week was en is de dag na Thanksgiving die tegenwoordig Black Friday wordt genoemd. In 24 van de 50 Amerikaanse staten is deze zwarte vrijdag zelfs een officiële vakantiedag.

Een tweede theorie over het ontstaan van Black Friday is dat retailers in deze week voor het eerst in het jaar “zwarte cijfers” schrijven. In het verleden was de gewoonte van veel winkeliers hun verliezen in rode cijfers op te schrijven en hun winsten in zwarte cijfers. Door de hoge omzet die de meeste winkels draaien tijdens Black Friday (want voorraden worden tegen stuntprijzen verkocht) zorgt deze dag voor flinke winsten en kan de zwarte pen dan ook eindelijk uit de kast worden gehaald.

Pas in 2005 maakte de digitale variant van Black Friday zijn debuut: Cyber Monday. Op deze dag vinden in Amerika de meeste online aankopen plaats.

De term Cyber Monday komt van Ellen Davis, zij verwees hier in 2005 naar in het persbericht: ‘Cyber Monday quickly becoming one of the biggest online shopping days of the year.’. De online inkopen vonden toen nog op de eerste werkdag na Thanksgiving plaats: de meeste mensen hadden thuis nog geen snel internet hadden en dus werd er online geshopt op het werk.

Zo, jij bent helemaal bij over Black Friday en Cyber Monday!

Maar ben jij nou ook benieuwd hoe je dagen als Black Friday en Cyber Monday, maar ook de feestdagen die daarna komen, goed kan inzetten voor jouw business? Stuur ons een mail of bel 085-130 35 49.

Over de schrijver
Lieneke is oprichter en eigenaar van Get a Grip. Gek van online marketing en de mogelijkheden die het bedrijven en organisatie biedt. ‘Ik vind het ontzettend leuk met bedrijven te sparren over hoe zij meer resultaten uit online kunnen halen. Hoe zet je je website, social media etc in om je doelen te halen. En natuurlijk een succesvolle uitvoering van de aanpak die daaruit voortkomt. ‘The only thing constant is change’ en dat geldt zeker voor online marketing. Ik zit er bovenop en deel mijn kennis graag!’
Reactie plaatsen

Grip op jouw online business?

Kom maar op!

Bel: +318 51 30 35 49

Trainingen en online advies als eerste ontvangen?

Meld je aan voor de Get a Grip updates!

Your information is safe with us